donderdag 14 oktober 2021

 Dag 11

Murcia-Guadix

Rond 10.30u vertrokken we vanuit Murcia maar niet zonder eerst wat kleine inkopen te hebben gedaan in de nabije supermarkt. 

Ons volgende reisdoel was Guadix,maar we namen een route door de bergen en dan weet je niet of je ergens iets kan eten  onderweg.

Vanuit Murcia gaat er een pelgrimsroute naar Caravaca de la Cruz. In dit dorpje verscheen in de 13de eeuw een kruis en nu is het een bedevaartsoord  zoals wij Scherpenheuvel hebben. Het is tevens de 5de heilige stad van de katholieken na Rome ,Jerusalem,Santiago de Compostela en Camaleño.



 

Caravaca is een mooi oud,middeleeuws stadje en boven op een heuvel staat de kerk met het bewuste kruis.De weg ernaar toe was een stevige kuitenbijter maar toch wel te doen. De kerk was er een met veel pracht en praal zoals vele kerken in Spanje. Alhoewel we niet erg gelovig zijn , ik wat meer dan Peter,doet het toch iets om op deze speciale plek te zijn. 



 

Het kruis zou een genezende kracht hebben en het verhaal gaat  uit de tijd toen de Moren hier de plak zwaaiden. Een Moorse vorst had wel belangstelling voor katholieke plechtigheden en vroeg aan een priester om een heilige mis op te dragen. Die stemde toe en voorzag alles wat een mis moet hebben behalve een kruis. Engelen kwamen met het kruis aandraven en plaatsten het op het altaar. Hierop was de Moorse vorst zo verrast dat hij zich tot het katholicisme liet bekeren. 



 

Na een picknickje  reden we weer verder door de bergen naar Guadix, want in deze stad hadden we  een speciale slaapplaats geboekt. Omdat deze streek bekend staat voor zijn grotwoningen en zo  leek het ons wel eens iets om daar in te gaan slapen,want sommige zijn omgebouwd tot Bed en breakfast. Bij aankomst lieten de eigenaars ons de hele woning zien dat ze zelf helemaal gebouwd hebben.Als je de poort binnenstapt kom je eerst op het terras, en als je de deur van de woning in gaat,stap je gelijk de woonkamer met open keuken in. In de gang zijn 3 slaapkamers met elk een badkamer,en dat is waar de eigenlijke grot begint. In deze ruimtes is er een constante themperatuur van 20 graden ,winter en zomer. De muur met de inkomdeur van de 2 gastenkamers is niet volledig tot het plafond maar heeft daar een grote opening. Waarschijnlijk zal dat voor verluchting zijn, maar het nadeel is dat je ook alles van de medegasten hoort. Heel licht gesnurk gaat nog maar zelfs het kleinste boertje of scheetje klinken als kanonschoten,dus die laat je beter achterwege. 



 

Toen we vertrokken om wat door de stad te wandelen,raadde de gastvrouw ons aan om een jasje of trui mee te nemen omdat het 's avonds koud kon worden. We dachten dat ze wat overdreven had omdat Spanjaarden het nogal snel koud hebben,maar ze had inderdaad gelijk. Door de kilte was het niet erg aangenaam om op het terras te eten dus namen we een tafeltje binnen waar we bediend werden door een erg vrolijke serveerster. 



 

Na het eten moesten we de berg weer terug oprijden door erg smalle straatjes om tot bij de wijk met grotwoningen te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 Dag 21 Segovia - België Onze allerlaatste dag in Spanje  begonnen we weer met de lekkere pistoleekes van het ontbijt in het hotel. Daarna w...